Автоматично отбелязване на действия в дневника на извършените действия

Автоматично отбелязване на действия в дневника на извършените действия

      Съгласно новата НАРЕДБА № Н-1 ОТ 17 ЯНУАРИ 2022 г.  и Наредбa № 4 от 6 февруари 2006г. за служебния архив на ЧСИ, системата Енфорсър създава автоматичен запис на извършените действия в дневника на извършените действия.      
Всичко в посочената статия е приложимо за версия на програмата Енфорсър 1.0.22.508 и по-новиВсички клиенти поетапно ще получат нова версия автоматично без да е необходимо да заявяват това.

      Автоматично създавани действия в дневника от програмата Енфорсър

  1. При входиране:
    1. при образуване на дело
    2. при постъпване и/или уважаване на входящо описание от тип "Жалба"
  2. При изходиране
    1. при изходиране на док. чиито описание има "ПДИ" -> "ДА"
    2. при изходиране на док. чиито описание има флаг "Налага обез.мярка" и всички описания, които имат флагове от видовете "запор" или "възбрана"
    3. при отбеляване на връчване/залепяне на изх.док
  3. Други операции в Енфорсър, при които се създава запис в дневника на изв.действия:
    1. при създаване на постъпило плащане
    2. при създаване на изходящо плащане
    3. при създаване на постъпило плащане
    4. при включване на начислени такси в сметка/фактура
    5. при начисляване на разноски по изп.дело в изп.титул
    6. при насрочване на публична продан от меню "Имущество"
    7. при насрочване на опис от меню "Имущество"
      Начините за работа, флагове, редактиране, създаване и пр. на описания на входящи и изходящи документи, може да намерите тук:

      Полезни детайли във връзка с попълването на дневника на изв.действия  

       В настоящата наредбата за архива на ЧСИ е посочено, че множество действия трябва да се отбелязват към момента на настъпване на дадени правни последици, за което системата няма как да следи и отбелязва автоматично. Поради това, изх.документи с флаг от тип "Налага обезп.мярка", "запор.." или "възбра"  се вписват в дневника при изходирането им, а публичните продани и описите, при създаването им в системата Енфорсър. При създаването на протоколи/разпореждания и др. документи от менюто "Протоколи", системата не създава автоматично действия в дневника.
      Дневникът на извършените действия на този етап няма как да се попълва изчерпателно поради факта, че в наредба за архива е описано твърде неясно, какво точно е "действие". Веднъж наредбата твърди, че се попълват всички действия, а след това посочва задължителни действия за попълване.
Поради посочените факти, Енфорсър няма как да гарантира напълно и изчерпателно попълване на този дневник. Необходимо е ЧСИ да следи попълването на дневника и ако е необходимо да създава/дописва/редактира действия ръчно.
      Голяма част от действията, които Наредбата за архива на ЧСИ изисква да се въвеждат в дневника на извършените действия, нямат номенклатура в новата наредба за ИССИ по ЗСВ (пример: липсват номенклатура за изготвяне на книжа и връчване на книжа). В синхронизацията с ИССИ, Енфорсър ще използва номенклатура за начисляване на такси за действия за действия, които нямат смислен аналог в наредба Н-1, но се изискват от наредбата за архива на ЧСИ.
Екипа на Енфорсър е готов да обсъди предложения за автоматично попълване на дневника съгласно практиката на канторите на ЧСИ и изискванията на нормативната база. 



    • Related Articles

    • Отбелязване на връчвания и следене на изходираните документи в Енфорсър

      Увод Проследяването на всеки един документ и етап от връчването на изходиран документ е важен и неизменен процес в канторите на ЧСИ. Системата Енфорсър позволява точното следене на изходираните документи, от момента на тяхното създаване, излизане на ...
    • Присъединяване на предмет на изпълнение към друг предмет на изпълнение

      Увод Системата поддържа присъединяване на един предмет на изпълнение към друг предмет на изпълнение. Най-честия казус, в които тази функция е полезна е при отказване от наследство на един или повече наследници. В този случай, вземанията на този ...
    • Разделяне на Предмет на Изпълнение

      Увод Системата поддържа бързо присъединяване на наследници за предмет на изпълнение. В секция "Дълг", "Предмет на изпълнение" се избира предмета на изпълнение, и се натиска менюто "Действия", "Раздели предмет на изпълнение". Добавят се наследниците ...
    • Как да настроя времето на функцията за автоматично запазване на промени в офис редактора?

      Офис пакета Libre Office, поддържа функционалността за автоматично запазване на извършените промени в документите, по които работи даден потребител. Настройката за автоматично запазване на промени се намира в меню: Tools > Options > Load/Save > ...
    • Справки в регистъра на БНБ

      Интеграция на Регистър РБСС Системата Енфорсър позволява създаването на справки в регистъра на БНБ за лица, които са длъжници по изпълнителни дела. Налице са значителни автоматизации, които позволяват бързо питане на регистъра за стотици лица. След ...