Инсталиране на google authenticator на мобилен телефон и интернет браузер и сканиране на QR код

Инсталиране на google authenticator на мобилен телефон и интернет браузер и сканиране на QR код

С цел повишаване на сигурността на достъпа на потребителите на Енфорсър за Регистъра на взискателите, както и за канторите, които използват облачната инсталация на Енфорсър  се въвежда т.нар. двуфакторна /вторична/ автентикация под формата на електронен токен, който се използва чрез компютър или приложение за мобилен телефон Google Authenticator, за потребителите 


Инсталацията на google authenticator на мобилен телефон


Инсталацията на google authenticator на мобилен телефон се извършва чрез съответния App Store на мобилният телефон в зависимост от операционната му система. В клипа по - долу е показана инсталация на google authenticator за операционна система андроид и сканирането на QR код за настройка на потребител.




Инсталация на google authenticator за браузър Google Chrome



1. Намирате приложението google authenticator в съответната търсачка, която използвате (търсенето и инсталирането е аналогично и за потребителите на Mozilla Firefox - разширението се казва firefox authenticator)



2. Инсталирате приложението (добавяте го към) разширенията на браузера, от бутона "Добавяне":



3. След добавяне на приложението в лентата с разширения се вижда бутона за сканиране на QR код.


4. За да сканирате  баркода, е необходимо да натиснете бутона и да изберете областта от екрана, която да сканира приложението:


5. След сканиране на баркода, в браузъра ще излезне съобщение, за добавяне на сканираният QR код в приложението. Съобщението трябва да се потвърди. След потвърждаване генерирането на QR код за съответният компютър и браузър е настроено. Натиска се отново бутона на приложението google authenticator, за да се визуализира кода.