ИССИ - Често задавани въпроси

ИССИ - Често задавани въпроси

      Често задавани въпроси по отношение на ИССИ:

  1. Какво подава Енфорсър към ИССИ?

    В общи линии ИССИ изисква подаване на данни от регистрите така, както са по наредбата за служебния архив на ЧСИ. 
    Енфорсър подава всички новосъздадени записи в регистрите, които ИССИ изисква, както и ВСИЧКИ промени по тях (Енфорсър следни автоматично, ако се извърши редакция във вх., изх. и другите регистри, които се подават към ИССИ).

  2. Подават ли се сканираните документи и OpenOffice документите към ИССИ?

    Не, както бе описано във въпрос № 1, ИССИ изисква неща от наредбата за служебния архив на ЧСИ и Енфорсър се придържа към това. Нищо по отношение на сканирането на документи и създаването на OpenOffice документи не се подава към ИССИ.

  3. От коя дата се подават данните в регистрите?

    Въпреки, че подаване към ИССИ ще започне през 2023г, при първата синхронизация с ИССИ, Енфорсър автоматично ще вземе всички данните от необходимите регистри считано от 01.11.2022г. Примерно, ако първата сихнронизация на вашата система е на 10.01.2023г. и има входиран документ от 05.11.2022г., то този документ ще бъде подаден към и ИССИ и обратното, ако документът е преди 01.11.2022г., същия няма да бъде подаден.

  4. Кога и как "Енфорсър" подава информация към ИССИ?

    Според наредбата данните се подават ежедневно. В течение на работния ден, Енфорсър поддържа списък с редовете от регистрите, които трябва да се подадат към ИССИ и след работно време между 18:30 и 23:00, програмата ползва този списък и подава данните към ИССИ, т.е преди 18:00 нищо не се подава към ИССИ

  5. Мога ли да редактирам данни във входящия или изходящия регистър, които вече са подадени към ИССИ?

    Да, може изцяло да променяте данните за даден запис в някои от регистрите (вкл. описания, податели, адресати и пр.). Енфорсър автоматично следи, ако има промени в касаещите ИССИ регистри и подава промените. ИССИ позволява многократно подаване на данните за един и същи номер от регистрите, НО запазва списък с промените. Примерно, няма проблем вх.№ 1232 от 03.11.2022г. да се подаде няколко пъти към ИССИ, но ИССИ пази при себе си история.

  6. Информацията от колоната "забележки" от вх./изх. регистър ще се експортира ли към ИССИ?

    ДА, информацията се подава, защото колоната "забележки" е част от наредбата за служебния архив.

  7. Защо се подават данните от дневникът на извършените действия с тип "начислени такси и допълнителни разноски"?

    Има действия  в дневника на извършените действия по наредбата за служебния архив на ЧСИ, които нямат номенклатурен аналог в новата наредбата за ИССИ (примерно за съставяне на документи и за връчване на книжа и ПДИ) и поради това, трябваше да се избере "нещо". Избрахме "начислени такси и допълнителни разноски". Няма какво да се направи по този въпрос. Нито може да не се подават данните за дневника, нито може да се създаде номенклатура от тип "Друго действие". Наредба за ИССИ казва, че е задължително да се подаде действието и номенклатура и то номенклатура от тези, които са посочени в наредбата.

    Ние, екипът на Енфорсър ООД, разбираме, какъв проблем създадава това, но сме в параграф 22 по този въпроси - едната наредба посочва да се извърши едно, а другата друго и те си противоречат. Проблемът би бил елементарно решен, ако в наредбата се добави номерклатурен № 207 за действия от тип "Друго".

  8. Задължително ли трябва да ползваме новите описания по наредбата при входиране и изходиране. Не можем ли само да обвържем старите ни описания с новите на ИССИ без да ги променяме?

    Според наредбата, трябва да се използват новите описания, НО има две тълкования по въпроса, защото ИССИ изисва само подаване на номенклатурен номер за данни от входящ, изходящ регистър и дневник на извършени действия.
    Едното тълкувание твърди, че е достатъчно старите описания да се обвържат с тези от наредбата и това е достатъчно.
    Другото тълкуване твърди, че старите описания не могат да се ползват и задължително трябва да се ползват новите.
    Тъй като ние от Енфоръсър ООД разбираме, че клиентите ни са юристи и всеки тълкува закона, там където е възможно предоставяме избор. Поради това след версия 1.0.22.523 сме въвели автоматично всички описания от ИССИ не само като номенклатура за обързване, НО и като самостоятелини описания за входящи и изходящи документи, както и да действия в дневника на извършените действия. Всеки клиент сам избира дали да ползва стартите си описания, но задължително обързвайки ги с номенклатурите от ИССИ ИЛИ ползва новите описания, които са създадени в Енфорсър от нас и скрие старите описания да не се появяват в списъка при входиране/изходиране.
    Може да се предприеме и поетапно преминаване към описанията на ИССИ. Примерно, там където няма шаблони за печат, може веднага да се премине към описаията на ИССИ (примерно при входящите документи), но при изходящите е необходимо да се прехвърлят шаблони за печат, което не може да стане веднага.

    Внимание: Ако решите да работите с номенклатурате САМО на ИССИ, трябва да си прехвърлите шаблоните за печат особено що се касае за изходящите документи.

  9. Имаме голямо количество празни входящи и изходящи номера в регистрите - оставени са поради грешки. Има ли възможност за опция "изтрий последен входящ/изходящ", че поне за в бъдеще да коригираме навреме грешките?

    Не, такова опция няма и няма да има. Това, което се прави в такъв случай е да ползвате полето "забележки", в което се описва в свободен текст, че номерът е създаден погрешка и тази информация ще се предаде към ИССИ. Очевидно, този номер не следва да се използва за друго.

  10. Защо в секция "Опашка за синх. с ИССИ" има стари чакащи данните за синхронизация? 
            При първоначално активиране на ИССИ при ЧСИ, Енфорсър добавя всичко необходими регистри за синхронизация с данните от 01.11.2022г. При някои съдебни изпълнители това ще са десетки до стотици хиляди данни за синхронизация. Тези първоначални данни ще се подавам постепенно и рамките на няколко дни до седмици трябва да преминат поетапно. 
            След като преминат първоначалните данни и продължава да има чакащи от стари дати, то най-вероятно има причина дадения запис да не може да се синхронизира. За съжаление в този случай това може да е по ред причини. Поради това, трябва проверите дадения запис дали има причина да не се подава. Примерно:
            - ако не се е подадено изпълнително дело, проверете дали делото е попълните, има страни, дата на образува (ИССИ не позволява подаване на празни дела)
            - ако е действие от дневника, проверете дали има задължено лице (ИССИ не позволява подаване на действия без задължено лице)
            - ако е изх.док., проверете дали е попълнен в неговата цялост и не е празен поради някаква причина
            - ако е вх.док., процедира се по подобие на изходящите

            За съжаление, на този етап, ИССИ не връща при синхронизация адекватни грешки, които да позволят програмата да ви предоставя информация при грешки. Често ИССИ просто забива. Примерно, към 01.10.2023г., ако се подаде действие без задължитено лице, цялата синхронизация забива без да даде грешка и описание на същата.

    • Related Articles

    • Синхронизации на Енфорсър с ИССИ

      Информация за извършени синхронизации на Енфорсър с ИССИ Информацията за извършените синхронизации на Енфорсър с ИССИ се визуализира в раздел КЧСИ/МП --> подраздел Дневник синхронизации с ИССИ В панела на формата се визуализират следните колони и ...
    • Активиране на сихнронизация на Енфорсър с ИССИ

      Активирането на синхронизацията на системата на ЧСИ с ИССИ се извършва в администрацията на системата --> раздел Системни --> подраздел Системни променливи -> панел на формата ИССИ - Информационна система на съдебното изпълнение За да бъде активирана ...
    • ИССИ - необходими стъпки от ЧСИ за превеждане в готовност за синхронизация

      Във връзка с влязлата в сила НАРЕДБА № Н-1 ОТ 17 ЯНУАРИ 2022 Г. ЗА ИССИ, необходимо е ЧСИ да извърши следните стъпки за да преведе кантората си и програмата Енфорсър в готовност за изпълнение на изискванията й за синхронизацията на данни. Стъпки ...
    • ИССИ - обвързване на описания на входящи и изходящи документи с номенклатури по Наредба Н-1/01.17.22г.

            За нуждите на коректно синхронизиране на системата Енфорсър с ИССИ,  необходимо и задължително е канторите на ЧСИ  да извършват следните стъпки по обвързване на създадените до момента номенклатури за описания на входящи и изходящи документи  с ...
    • Подробна разбивка на лихва в системата Енфорсър.

      Често възникват въпроси от страна на длъжници и взискатели, за това как системата "Енфорсър" изчислява лихвата по даден дълг. Много често също така някоя страна по делото иска да види детайлна справка за натрупаната лихва за дадено задължение. ...