Методика за изчисляване на данни в отчет за МП и КЧСИ

Методика за изчисляване на данни в отчет за МП и КЧСИ

Системата Енфорсър дава възможност да се съставят данните, необходими за попълването на отчетите на ЧСИ за КЧСИ и МП.
Изчисленията в отчета са изцяло съобразени с изискванията, на които трябва да отговарят отчетите на ЧСИ, определени в  НАРЕДБА № 3 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2006 Г. ЗА ГОДИШНИТЕ ОТЧЕТИ НА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ.
За да може системата да изчисли възможно най-верни данни за отчета трябва да са максимално пълно изпълнени следните предварителни изисквания:
Трябва е посочен реда на статистиката на всички изпълнителни дела в програмата (За делата, за които той не е посочен системата може да се опита да го попълни автоматично (Виж статията за автоматично попълване на ред статистика при генериране на отчети)

Важни условия за правилното изчисление на данните в отчета.

  1. Всяко изп.дело трябва да имам попълнени страни и дълг.
  2. При изпълнителните титули, коректно трябва е попълнено полето „Присъединен титул“ за да може Енфорсър да различава присъединените от неприсъединените титули
  3. Трябва да са изготвени погасявания/разпределения на постъпилите по делото суми с цел правилно изчисление на събраните суми.
  4. Датата при сменяне на статуса на изп.дело от активно на спряно, възобновени, свършено, прекратено и изпратено, трябва да е коректно посочена.
  5. Изходящите документи трябва да се отбелязват като връчени с цел коректното им отразяване в отчета.
  6. Входираните жалби трябва да използват описание „ВЗИСКАТЕЛ – ЖАЛБА СРЕЩУ ДЕЙСТВИЯТА НА ЧСИ“ или „ДЛЪЖНИК – ЖАЛБА СРЕЩУ ДЕЙСТВИЯТА НА ЧСИ“. Алтернативно на това описанието на входящия документ трябва има поле "жалба": "ДА"
  7. Опростените суми по предметите на изпълнение трябва да бъдат попълнени в полето "Опростена сума".
  8. Данните в раздел I в колона 4,5,6 се генерират на база статуса на изпълнителното дело и датата на статуса за текущият период.

Методиката за изчисляване на данните в раздел I - Изпълнителни дела

Колона 2 - ВНИМАНИЕ: След приетите промени в Наредба № 3 от 28.06.2020 г., в общият сбор на Постъпилите/Образуваните/ за отчетният период дела, не влиза бройката от шифър 1500 на ред V. ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЕЗПЕЧИТЕЛНИ МЕРКИ.
Поради това, общият сбор на образуваните дела в "Регистъра на заведените дела" в Енфорсър за отчетният период, може да бъде различен от броят на "Постъпилите" дела в отчета, ако има образувани дела с ред статистика 1500/Изпълнение на обезпечителни мерки/. 
Колона 4 - влизат всички дела със статус "СВЪРШЕНО" за отчетния период;
Колона 5 - влизат всички дела със статус "ПРЕКРАТЕНО" за отчетния период;
Колона 6 - влизат всички дела със статус "ИЗПРАТЕНО" за отчетния период;

Методиката за изчисляване на данните в раздел II - Суми по изпълнителни дела

 Колона 1 - Попълва се на база предходен отчет. Не се изчислява автоматично от Енфорсър.
 Колона 2 - Сума на всички вземания по основен изпълнителен титул за дела, образувани в рамките на отчетния период.
  - Не влизат суми от присъединени титули.
  - Не влизат суми от публични вземания.
 Колона 3 - Сбор на колона 1 + 2. Не се изчислява автоматично от Енфорсър
 Колона 4 - Сбор от колона 5, 6, 7, 8 и 9; ВСИЧКИ СУМИ ГЕНЕРИРАНИ В ТЕЗИ КОЛОНИ СА НА БАЗА СУМИТЕ ВЛИЗАЩИ В НАПРАВЕНИТЕ РАЗПРЕДЕЛЕНИЯТА /ПОГАСЯВАНИЯТА/ ЗА ОТЧЕТНИЯ ПЕРИОД ПО ВСИЧКИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЛА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ДАТАТА НА ОБРАЗУВАНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО ДЕЛО!!!
 Колона 5 - Сума на всички погасени такси за отчетния период.
  - Т.26 се включва.
  - Не се включва т.31
  - Сумата включва ДДС.
 Колона 6 - Сума на всички погасени т.31 за отчетният период.
  - Сумата включва ДДС.
 Колона 7 - Сума на погасени вземания, тип: "Разноски по изпълнителното дело" за отчетният период.
 Колона 8 - Сума на погасените лихви
 Колона 9 - Суми на погасени вземания, които не са "Лихви" и "Разноски по изпълнителното дело".
 Колона 10 - Сума на всички доброволно погасени суми по изпълнителни листове (по колони 5, 6, 7, 8 и 9),
   - За доброволно платени суми, се считат "Постъпили плащания", отбелязани като доброволно "Да".


Колона 11 -  В колоната влизат всички неплатени суми по изпълнителни листи по дела със статус - Прекратено, Изпратено.
  - В колоната не влизат присъединени вземания.
  - В колоната влизат непогасените суми по изпълнителни листи по всички дела на ЧСИ, не само делата образувани в отчетния период. 
  - За посочване на опростени суми се използва полето "опростена сума" в предмет на изпълнение по изпълнително дело, както е показано в следващата снимка.


  - Опростените суми се вземат предвид само за активни дела. Всички суми посочени в това поле се сумират и се добавят към колона 11.
  - Когато едно дело мине в статус спряно/прекратено/свършено, спират да текат лихвите по него (замразяват се стойностите им).

Колона 12 = к.3 - к.9 - к.11






    • Related Articles

    • Генериране на отчет към КЧСИ и МП в системата Енфорсър

      Генериране на отчет към КЧСИ и МП в системата Енфорсър Генерирането на отчетите към КЧСИ и МП в системата Енфорсър се извършва в раздел КЧСИ → подраздел Отчет до МП и КЧСИ. Чрез бутона 1. Добави се визуализира формата за задаване на типа и годината ...
    • Присъединяване на предмет на изпълнение към друг предмет на изпълнение

      Увод Системата поддържа присъединяване на един предмет на изпълнение към друг предмет на изпълнение. Най-честия казус, в които тази функция е полезна е при отказване от наследство на един или повече наследници. В този случай, вземанията на този ...
    • Въвеждане/промяна на данни на ЧСИ в системата Енфорсър.

      Въвеждането/промяната на данни за ЧСИ в системата Енфорсър, се извършва в Администрацията на системата --> раздел Системни --> подраздел Системни променливи --> панел на формата Данни за ЧСИ . Редактирането/въвеждането на данни в полетата се извършва ...
    • Разделяне на Предмет на Изпълнение

      Увод Системата поддържа бързо присъединяване на наследници за предмет на изпълнение. В секция "Дълг", "Предмет на изпълнение" се избира предмета на изпълнение, и се натиска менюто "Действия", "Раздели предмет на изпълнение". Добавят се наследниците ...
    • Въвеждане на потребителско име и парола за Регистър на длъжниците.

      Системата Енфорсър синхронизира данните за въведените длъжници по изпълнителните дела с Регистъра на длъжниците на КЧСИ. За да функционира коректно тази функционалност е необходимо в системата Енфорсър да бъде въведена информацията за потребителското ...