ИССИ - обвързване на описания на входящи и изходящи документи с номенклатури по Наредба Н-1/01.17.22г.

ИССИ - обвързване на описания на входящи и изходящи документи с номенклатури по Наредба Н-1/01.17.22г.

      За нуждите на коректно синхронизиране на системата Енфорсър с ИССИ,  необходимо и задължително е канторите на ЧСИ  да извършват следните стъпки по обвързване на създадените до момента номенклатури за описания на входящи и изходящи документи  с тези от новата Наредба Н-1 за ИССИ.
Всичко в посочената статия е приложимо за версия на програмата Енфорсър 1.0.22.508 и по-новиВсички клиенти поетапно ще получат нова версия автоматично без да е необходимо да заявяват това.
      Извършени са следните нововъведения в програмата Енфросър:
  1. В администрацията на системата Енфорсър е добавена пълната номенклатура на описанията на от Наредба Н-1.
  2. Добавени са опции за обвързане на текущи и използвани номенклатури с тези по Наредба Н-1
ЧСИ може да продължи да използва старите описания или поетапно да премине към използване само и единстено на описанията по Наредба Н-1, които са служебно създадени в програмата. 

      Обързване на описанията за входящи документи 

      Обвързването на описанията за входящият регистър се извършва в Администрацията на системата --> Раздел Описания --> подраздел Входящи документи. Съответното описание се редактира, след което в полето "Описание по Наредба Н-1" се избира описанието, на което отговаря входящият документ.
      Необходимо е да бъдат добавени и допълнителни отметки/фалгове за описанията, ако входящият документ има следният статус или изпълнява следните функции:
  1. "Създава изпълнително дело" - използва се за документи, с които се образува ИД; *при отбелязване на флаг - ДА, системата автоматично отбелязва действие в Дневника на извършените действия, когато се входира даденият документ.
  2. "Добавя имущество" - използва се за документи, с които се създава имущество в системата Енфорсър
  3. "Жалба" - отбелява се за документи, които имат статус на жалба. Този флаг е важен, защото носи информация, която Енфорсър позлва за попълванто на дневника на изв.действия и отчета до МП/КЧСИ
  4. "Прекъва перемпция" - използва се за документи, които прекъсват сроковете за перемпция по ГПК и вбъдеще ще се използват при опит за автоматично определяне на дела, при които перемпцията е настъпили или наближава.


      Обързване на описанията за изходящи документи 

      Обвързването на вече създадени описания в системата Енфорсър с описанията по Наредба Н-1 за изходящите документи се извършва в Администрацията на системата --> Раздел Описания --> подраздел Изходящи документи. Съответното описание се редактира, след което в полето "Описание по Наредба Н-1" се избира описанието, на което отговаря документа по наредба.

      Необходимо е да бъдат добавени и допълнителни отметки за описанията ако изходящият документ има следният статус или изпълнява следните функции:
  1. "Налага обезп.мярка" - избира се стойност ДА, ако изходираният документ налага обезп. мярка. При отбелязване "ДА", системата автоматично отбелязва действие в Дневника на извършените действия, когато се изходира документ със съответното описание. Отделно от това системата ползва този флаг за други вътрешни на Енфорсър системи.
  2. "Вдига обез.мярка" - избира се стойност ДА, ако изходящ документ с това описание се използва за вдигане на обезпечителна мярка.
  3. "ПДИ" - избира се стойност "ДА", ако изходираният документ с това описание води до начало на срок за доброволно изпълнение при неговото връчване.
  4. "НАП" - избира се стойност "ДА", ако документът е адресиран до структура на НАП.
  5. "Уведомление" - избира се стойност "ДА", ако документът е уведомление
  6. "Община" - избира се стойност "ДА", ако документът е адресиран до община.
  7. "Справка за удостоверение от рег. длъжници" - избира се стойност "ДА", ако документа има статус на Справка за удостоверение от регистъра на длъжниците към КЧСИ. В повечето случаи този флан не трябва да се пипа.
  8. "Агенция по Вписванията" - избира се стойност "ДА", ако документът е адресиран до Агенция по Вписванията или някой нейни териториални структури.
  9. "ОДП/КАТ" - избира се стойност "ДА", ако документът е адресиран до ОДП/КАТ
За нуждите на ИССИ задължително се правят корекции за т.1 и т.3. Строго препоръчваме, с цел правилно функциониране на системата да бъдат внимателно попълнени и другите полета по списъка.



      В допълнение на предходния списък, необходимо е да бъдат отбелязани и допълнителни флагове ДА/НЕ в раздел Възбрани/Запори за съответният документ в зависимост от това какъв статус или действие извършва изходящият документ: 
За нуждите на ИССИ задължително се посочва дали описанието на изходящия документ е запор или възбрана, поради факта, че системата автоматично създава действие в Дневника на извършените действия при изходиране.



     Промени във формите за входиране и изходиране

  1. Във формата за входиране е добавено поле, за отбелязване на начина на получаване на документа в кантората на ЧСИ, съгласно Наредба Н-1.
  2. В полето описание за всяко старо описание, се визуализира на кое описание отговаря  съгласно номенклатурата на описанията по наредба Н-1 
  3. В полето описание са добави нови, системни описания точно по Наредба Н-1. Те се отличават визуално от старите по факта, че нямат отделно Н-1 описание и започват с цифра, която точно посочва поредността им в новата наредба Н-1.
  4. Премахната е възможността за създаване на описания на входящи/изходящи документи директно от формата за входиране или изходиране поради необходимия по-стриктен контрол в/у тях


      
  

    • Related Articles

    • Обвързване на входящи/изходящи документи и бързи връзки между тях.

      С цел по - добрата проследяемост на документооборота, в системата Енфорсър е създадена функционалност за обвързване на входяща и изходяща документация. Обвързването на документи, позволява на потребителите, по - бърза проследимост на ...
    • Синхронизации на Енфорсър с ИССИ

      Информация за извършени синхронизации на Енфорсър с ИССИ Информацията за извършените синхронизации на Енфорсър с ИССИ се визуализира в раздел КЧСИ/МП --> подраздел Дневник синхронизации с ИССИ В панела на формата се визуализират следните колони и ...
    • Активиране на сихнронизация на Енфорсър с ИССИ

      Активирането на синхронизацията на системата на ЧСИ с ИССИ се извършва в администрацията на системата --> раздел Системни --> подраздел Системни променливи -> панел на формата ИССИ - Информационна система на съдебното изпълнение За да бъде активирана ...
    • ИССИ - Често задавани въпроси

      Често задавани въпроси по отношение на ИССИ: Какво подава Енфорсър към ИССИ? В общи линии ИССИ изисква подаване на данни от регистрите така, както са по наредбата за служебния архив на ЧСИ. Енфорсър подава всички новосъздадени записи в регистрите, ...
    • ИССИ - необходими стъпки от ЧСИ за превеждане в готовност за синхронизация

      Във връзка с влязлата в сила НАРЕДБА № Н-1 ОТ 17 ЯНУАРИ 2022 Г. ЗА ИССИ, необходимо е ЧСИ да извърши следните стъпки за да преведе кантората си и програмата Енфорсър в готовност за изпълнение на изискванията й за синхронизацията на данни. Стъпки ...